Hac'da Ne Yapılır?
Telbiye Nedir ?
Hac sırasında okunan Telbiye duası...
Hac ve umre esnasında okunan telbiye duası, arapçası, türkçe okunuşu ve anlamı... Hac ibadetini yapacak olan kişilerin, hac niyetiyle ihrama giren kişilerin söylemedi gereken sözlere Telbiye denir.

Telbiyeye, hac veya umreye niyet edilerek mîkāt mahallinde iki rek‘at ihram namazı kılındıktan sonra başlanır. Telbiyenin söylenmesiyle ihrama ilişkin hükümlerin yürürlüğe gireceği hususunda bütün mezhepler görüş birliği içindedir. Telbiyenin sona erme vakti, üç mezhebe göre eğer hac yapılıyorsa kurban bayramının birinci günü Akabe cemresine ilk taşın atıldığı, umre yapılıyorsa Hacerülesved istilâm edilerek tavafa başlandığı andır. Mâlikî mezhebinde ise farklı görüşler vardır. Bir görüşe göre hac ibadetinde tavafa başlayıncaya kadar telbiyeye devam edilir; diğer bir görüşe göre Mekke’ye gelindiğinde telbiye kesilir, tavaf ve sa‘y tamamlanınca yeniden başlanır ve arefe günü güneş batıncaya kadar sürer. Yine Mâlikîler’e göre umre yapan âfâkîler ve hac ibadetini geçirdiği için umre yapmak zorunda kalanlar Harem bölgesine girince telbiyeyi bırakırlar; Ten‘îm ve Ci‘râne gibi Harem bölgesinde ikamet edenler ise Kâbe’yi görünceye kadar telbiyeye devam ederler.

Tebliye'nin türkçe okunuşu ;

“Lebbeyk Allahumme Lebbeyk, Lebbeyke Lâ Şerike Leke Lebbeyk. İnnel Hamde venni’mete Leke Velmülk. Lâ Şerike Lek.”

“Allah'ım! Senin emrine itaat ve davetine icabet ettim. Bütün imanımla Sana yöneldim ve teslim oldum. Sen Rabbim olarak emret, ben de kulun olarak yerine getireyim. Sen birsin ve teksin, eşin ve benzerin yoktur, mülkün mutlak ve ebedi sahibi sensin. Yaratma ve yarattıklarını yaşatıp yönetme hususunda eşin ve ortağın yoktur. Hamd yalnızca Sana mahsustur ve nimet de Senindir. Tekrar Sana teslim oluyor ve inanıyorum ki Sen birsin, ve eşin ve benzerin yoktur.”

Niyeti müteakip telbiye getirmek, ihramın rüknüdür. Niyet ve telbiye, birbirini tamamlar. Birisi noksan olursa ihrama girilmiş olmaz. Telbiye, erkekler tarafından kimseyi rahatsız etmeyecek ölçüde yüksek sesle söylenmelidir. Hanımlar ise gerek telbiye gerekse diğer dua ve zikirleri, seslerini yükseltmeden söylerler. Telbiye getirmeye Kâbe'yi görünceye kadar devam edilir ve bunu her defasında üç kere tekrar etmek müstehaptır.